Výživa a aktivizace u rizikových pacientů - Zrubáková, Katarína; Bartošovič, Ivan, 1957-; Míčová, Ludmila (Praha : GRADA Publishing, 2025)
Publikace o vlivu výživy, aktivizace a o podpoře soběstačnosti u rizikových pacientů a o vlivu na jejich kvalitu života. Obsahuje komplexně zpracované nejnovější vědecké poznatky o výživě a jejím vlivu na funkční stav rizikových pacientů. V jednotlivých kapitolách jsou prezentovány klinické zkušenosti o vzájemné podmíněnosti výživy a fyzické aktivity u geriatrických pacientů, onkologicky nemocných, pacientů po překonání náhlé cévní mozkové příhody, s chronickými respiračními onemocněními a kriticky nemocné. Uvedené oblasti jsou zpracovány z pohledu několika vědních oborů – gerontologie, ošetřovatelství, fyzioterapie a sociální práce.
Obsahuje zoznam skratiek
Prevažne preložené zo slovenčiny
Obsahuje bibliografické odkazy, bibliografiu a register
Monografie je určena studentům medicíny, ošetřovatelství, fyzioterapie, sociální práce a všem zdravotnickým i sociálním pracovníkům, kteří se starají o uvedenou skupinu pacientů, ale i rodinným příslušníkům a neprofesionálním pečovatelům.
Keywords: ošetrovateľstvo; ukazovatele zdravotného stavu; choroba chronická; status funkčný; starostlivosť následná; výživa; výživa špeciálna; aktivity denného života; skupiny pacientov rizikové; monografia