Základná teória fyziologických, fyzikálnych a technických podmienok sanácie dýchacích ciest : učebnica pre vysoké školy - Firment, Jozef; Török, Pavol, 1949-2024; Rybár, Dušan; Depta, Filip; Nosáľ, Martin; Marusyn, Stanislav; Kočan, Ladislav; Donič, Viliam; Grendel, Tomáš; Firment, Peter; Imrecze, Štefan (Vydavateľstvo ŠafárikPress, 2025)
Učebný text poskytuje názorný pohľad na dôležitosť starostlivosti o dýchacie cesty s dôrazom na prevenciu aj liečebné postupy. V úvodných kapitolách sú uvedené anatomické a fyziologické princípy funkcie dýchacích ciest nutné na pochopenie ďalších súvislostí problematiky. Vysvetlené sú metódy na uľahčenie expektorácie hlienov a cudzích telies. Veľký dôraz sa kladie na správne postupy pri zvlhčovaní a ohrievaní vdychovanej zmesi vrátane základov aerosólovej liečby. Ide o problematiku zvlášť dôležitú pri invazívnych, ale aj neinvazívnych spôsoboch ventilačnej liečby. Práca obsahuje aj podrobnejšie fyzikálne zdôvodnenia vysvetľovaných princípov. Z pohľadu praxe sú dôležité aj kapitoly upozorňujúce na časté omyly pri používaní zvlhčovacích a aerosólových technológií. Texty sú doplnené mnohými názornými originálnymi obrázkami a vysvetleniami.