Aktuality v gastroenterológii 2025 - Bátovský, Marián, 1951- (HERBA, 2025)
Pribúdajú dôkazy o tom, že črevný mikrobióm ovplyvňuje takmer každé závažné ľudské ochorenie. Tieto miliardy mikróbov využívajú našu potravu na tvorbu látok nazývaných metabolity, ktoré môžu chrániť alebo poškodzovať naše zdravie, pričom dôsledky siahajú ďaleko za hranice nášho tráviaceho traktu. Publikácia prináša súbor aktuálnych poznatkov z oblasti gastroenterológie. Obsahuje prehľad diagnostických a terapeutických stratégií pri gastroezofágovej refluxnej chorobe, úlohu mikrobiálnych metabolitov pri črevnom zdraví a využitie fekálnych markerov pri celiakii a environmentálnej enteropatii. Ďalej sa venuje fyziológii hladu, problematike chronickej pankreatitídy, novým poznatkom o syndróme dráždivého čreva a možnostiam liečby nešpecifických črevných zápalov vrátane perspektív klinického výskumu.