Základy anesteziologie a intenzivní medicíny pro stomatology - Kunstýř, Jan; Michálek, Pavel, 1968-; Bláha, Jan; Pořízka, Michal; Univerzita Karlova (Praha : Univerzita Karlova - Nakladatelství Karolinum, 2025)
Publikace seznamuje čtenáře se základy oboru anesteziologie a intenzivní medicína. Učebnice je rozdělena do pěti oblastí. První se podrobně věnuje resuscitaci, kterou musí dobře zvládat všichni zdravotničtí pracovníci a studenti medicíny již na začátku studia. Sem patří i resuscitace dětí a medicína katastrof a hromadných neštěstí. Druhá oblast je věnována anestezii a perioperační medicíně s přihlédnutím ke specifikům anesteziologie ve stomatologických a stomatochirurgických oborech. Není opominuta ani regionální anestezie. Třetí oblast se zabývá zásadami pooperační péče a léčbou bolesti ve stomatologii. Ve čtvrté oblasti se čtenář seznámí se základy intenzivní medicíny a s neodkladnými stavy, z nichž jsou vybrány především ty, se kterými se ve své lékařské praxi může setkat i stomatolog. V poslední oblasti je zpracována problematika etiky v intenzivní medicíně a stručně vysvětlen význam simulační medicíny.
Obsahuje bibliografiu, bibliografické odkazy a register
Studenty stomatologie, stomatology, sestry na stomatologických a stomatochirurgických pracovištích
Keywords: štúdium stomatológie; anesteziológia; resuscitácia; starostlivosť neodkladná; starostlivosť intenzívna; učebnica