Synkopa - Mitro, Peter, 1968-; Lukáčová, Monika; Valová, Kristína; Lazúrová, Zora; Feketeová, Eva (Equilibria, 2025)
Monografia je doteraz jedinou ucelenou knižnou publikáciou v slovenskom jazyku, ktorá sa venuje problematike synkopálnych stavov a krátkodobých porúch vedomia. Synkopa je prechodná spontánna porucha vedomia s náhlym vznikom a úplnou spontánnou úpravou, ktorá vzniká v dôsledku globálnej hypoperfúzie mozgu. Synkopa je častá a postihuje všetky vekové kategórie. Ide o multidisciplinárny medicínsky problém. Publikácia prináša informácie nielen o synkope, ale aj o iných krátkodobých poruchách vedomia, o ich diagnostike a terapii, s odporúčaniami pre každodennú klinickú prax.