Kolposkopický atlas ťažkých dysplázií krčka maternice - Mokráš, Ctirad; Beráková, Katarína (A-medi management, s.r.o, 2025)
Kolposkopický atlas je výsledkom dlhoročnej klinickej praxe, skúseností a vášne pre odbornú medicínu. Na 440 stranách prináša komplexný pohľad na problematiku cervikálnych intraepiteliálnych lézií s dôrazom na kolposkopicko-cytologicko-histologické korelácie. Bohatá obrazová dokumentácia a jasný výklad jednotlivých kazuistík robia z atlasu cenný zdroj poznatkov pre gynekológov, patológov a študentov medicíny. Autori sa venujú aj náročným témam, ako sú lézie v gravidite či dysplázie vulvy a pošvy. Publikácia odráža realitu diagnostických úskalí, ktoré vznikajú pri neideálnych podmienkach odberu a spracovania materiálu. Didaktická forma a logická štruktúra jednotlivých kapitol z atlasu robia výnimočný nástroj na výučbu aj odborné konzultácie. Významný prínos diela spočíva v podrobnom spracovaní konkrétnych klinických prípadov. Atlas je zároveň ukážkou špičkovej interdisciplinárnej spolupráce medzi gynekológom a patológom. Autori tak ponúkajú nielen odborné poznatky, ale aj inšpiratívny model spolupráce, ktorý vedie k presnejšej diagnostike a efektívnejšej liečbe pacientov.