Gerodontológia - Stanko, Peter, 1954-; Plachý, Peter; Manesh, Amir Amiry; Pruts, Halyna; Sangalli, Alessandro Emanuele; Tzigeris, Alexandros (P+M, 2025)
Percento starších ľudí v populácii neustále rastie a tým sa zvyšuje potreba lepšieho poznania špecifík poskytovania zdravotnej starostlivosti tejto skupine obyvateľstva vrátane ošetrovania chrupu a ústnej dutiny. Predmet gerodontológia bol zaradený do pregraduálnej výučby zubného lekárstva na Slovensku pred vyše 20 rokmi, no absentovala učebnica. Predložená publikácia vychádza z koncepcie paralelných slovenských a anglických textov, ktoré majú slúžiť nielen na odborné vzdelávanie v príslušnej problematike, ale súčasne aj umožňovať slovenským študentom zdokonaľovanie sa v anglickej terminológii a naopak, zahraničným študentom zlepšovanie sa v slovenskom jazyku. Stačí učebnicu otočiť! Obsah je rozdelený na dve časti, všeobecnú a špeciálnu tak, aby komplexne zachytával celý predmet. Okrem diagnostiky a liečby patológie ústneho zdravia zahŕňa tiež problematiku sprievodných celkových chorôb, preventívne opatrenia a zásady komunikácie s gerontologickými pacientami.