Radiační onkologie v kostce - Soumarová, Renata (Grada Publishing, 2025)
Kniha v přehledné a praktické podobě představuje principy radioterapie – jak a proč funguje léčba zářením v onkologii. Autorka vysvětluje, jaké se používají moderní techniky radioterapie a kdy a proč konkrétní postup použít. Čtenář v knize najde vysvětlení základních pojmů, se kterými se setká v lékařské dokumentaci onkologických pacientů – stereotaktická radioterapie, konformní radioterapie, radioterapie řízená obrazem, brachyterapie a další. Samostatné kapitoly se věnují indikaci radioterapie u jednotlivých diagnóz a jejím výsledkům, postupu při plánování léčby zářením. Velmi důležitá je kapitola sledování pacienta po léčbě v ordinaci praktického lékaře s popisem možných nežádoucích účinků a jejich managementu.