Cévní chirurgie do kapsy = Vascular surgery: A Pocket Guide - Baláž, Peter; Whitley, Adam, 1991- (Grada Publishing, 2025)
Kniha v unikátní česko-anglické mutaci nabízí rychlou orientaci v oboru cévní chirurgie pomocí schémat, algoritmů a piktogramů u nejčastějších cévních chirurgických diagnóz. Jde o přehledného průvodce cévní chirurgií, který pomůže čtenáři s rychlou orientací v často velmi závažných stavech, jež vyžadují neodkladné řešení a odeslání pacienta na specializované pracoviště. Monografie je přehledná, s krátkým, výstižným textem a řadou didaktických schémat. Zastoupeny jsou nejčastější a nejzávažnější diagnózy – stenóza karotických tepen, embolie do tepen horních i dolních končetin, aneuryzmata, střevní ischemie, kompartment syndrom, varixy, cévní uzávěry a další. Každá diagnóza je doplněna kazuistikou pro pochopení onemocnění v klinickém kontextu. Kniha je založena na aktuálních doporučeních ESVS. Kniha je především pomocníkem pro otázky z cévní chirurgie pro chirurgickou atestaci a státní zkoušku z chirurgie, a to i pro anglicky hovořící zájemce. Je určena pro studující lékařských fakult, pro všeobecné chirurgy zejména v ambulancích, praktické lékaře, angiology, ale i pro cévní chirurgy k rychlé orientaci v doporučených postupech pro diagnostiku a léčbu.