Stlač SHIFT : ... a nauč sa ovládať svoje emócie, aby neovládali ony teba - Kross, Ethan (Grada Slovakia s.r.o, 2025)
Úzkosť z návštevy lekára. Zúrivosť, keď uviaznete v zápche. Smútok po bolestivom rozchode. Naše životy sú plné situácií, ktoré nás ženú do špirály. No aj keď nám naše emócie často pripadajú neúnosné, sú zároveň superschopnosťou. Emócie nie sú ani zďaleka „dobré“ alebo „zlé“, predstavujú informáciu. Keď sa aktivujú správnym spôsobom a v správnom čase, fungujú ako imunitný systém; upozorňujú nás na naše okolie, hovoria nám, ako reagovať na situáciu, a pomáhajú nám robiť správne rozhodnutia. Ako však prinútiť emócie, aby pracovali pre nás, a nie proti nám? Uznávaný psychológ Dr. Ethan Kross sa vo svojej vedeckej kariére dlhodobo venuje výskumu tejto otázky. V knihe Stlač Shift vyvracia bežné mýty – napríklad, že vyhýbať sa je vždy toxické alebo že by sme sa mali vždy snažiť žiť v prítomnom okamihu – a poskytuje návody na nové postoje k emóciám, aby sme ovládali my ich, a nie naopak. Stlač Shift prepája prelomový výskum so strhujúcimi príbehmi ľudí, ktorí svojmu emocionálnemu svetu dokázali porozumieť a vyťažiť z neho to najlepšie, práve keď to potrebovali najviac – v ťažkých, mätúcich či kritických situáciách.