Zdravotné pomery na Slovensku : kapitoly z histórie boja proti infekčným chorobám 1918-1968 - Falisová, Anna, 1959-; Capíková, Silvia (VEDA, 2024)
Publikácia približuje zdravotné pomery na Slovensku najmä so zameraním na infekčné ochorenia v období od vzniku ČSR do roku 1968. Monografia sa skladá zo štyroch kapitol, ktoré sa zameriavajú na dve hlavné oblasti: inštitucionalizáciu boja proti infekčným ochoreniam na medzinárodnej i vnútroštátnej úrovni a vývoj odborných medicínskych poznatkov a praxe v meniacich sa societálnych podmienkach. Podrobnejšie mapuje boj proti brušnému týfusu a trachómu.