Pediatrická minipropedeutika - Jeseňák, Miloš, 1980-; Vojtková, Jarmila; Suroviaková, Stanislava; Olekšák, Filip (Bratislava : A-medi management, 2025)
Učebnica bola vytvorená kolektívom 30 autorov pod vedením prof. MUDr. Miloša Jeseňáka. Predstavuje praktickú príručku pre študentov lekárskych a zdravotníckych odborov, ako aj pre odborníkov v rámci kontinuálneho medicínskeho vzdelávania. Zameriava sa na kľúčové princípy vyšetrovacích techník v pediatrii, komunikácie a psychológie – učí, ako porozumieť neverbálnym prejavom dieťaťa, ako získať jeho dôveru aj spoluprácu zo strany rodičov a ako zvládnuť každodenné výzvy pediatrickej praxe. Kniha pokrýva široké spektrum tém od základov anamnézy, psychomotorického vývinu, výživy či očkovania, až po odborné vyšetrenia v oblasti respiračného, neurologického, kardiologického, imunologického či gastroenterologického systému. Osobitnú pozornosť venuje aj neonatológii, urgentným stavom (napr. KPR), farmakoterapii, toxikológii, genetike a detskej onkológii. Každá kapitola je prehľadne spracovaná, doplnená o tabuľky, ilustrácie a praktické tipy, ktoré pomáhajú čitateľovi pochopiť nielen medicínsku stránku vyšetrenia, ale aj jeho emocionálny a komunikačný rozmer. Ako s nadhľadom konštatujú zostavovatelia, pri vyšetrovaní detí sú potrebné viac než len odborné vedomosti – treba mať trpezlivosť svätca, schopnosti detektíva aj empatiu herca, ktorý dokáže predstierať, že injekcia je len „malá včielka“. Táto publikácia tak predstavuje jedinečnú kombináciu medicínskej presnosti a ľudského prístupu.
Hrebeňová väzba
Obsahuje bibliografie
Učebnica je určená najmä študentom lekárskych a zdravotníckych odborov, ako aj odborníkom v rámci kontinuálneho vzdelávania.
Keywords: pediatria; diagnostika; propedeutika lekárska; starostlivosť ambulantná; učebnica