Jak na dopamin : praktický průvodce k nalezení rovnováhy ve věku požitků - Lembke, Anna (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2025)
Tento praktický průvodce vznikl jako doplněk k obsáhlejší úspěšné knize Dopamin (Triton 2022). Autorka vychází ze základní myšlenky, že hojnost sama o sobě je stresorem, který celosvětově přispívá k rostoucímu počtu závislostí, depresí, úzkostí a sebevražd. Zavádí pojem paradox hojnosti: čím bohatší je země a čím dostupnější je léčba duševních poruch, tím nešťastnější, depresivnější a úzkostnější jsou její obyvatelé. Neustálé vystavování se rychlým požitkům mění mozek. Trpíme stresem z nadbytku. Průvodce je určen každému, kdo se rozhodne změnit způsoby, jimiž se odměňuje. Pomůže vám lépe se zorientovat v problematice patologického potěšení a bolesti. Díky množství interaktivních cvičení a inspirativních příkladů budete schopni přesněji určit návykové látky a způsoby chování, o jejichž omezení či změně uvažujete. Získáte návod, jak si naplánovat, zahájit a úspěšně dokončit dopaminový půst, dopracovat se k přenastavení drah odměny v mozku a v konečném důsledku vést zdravější, spokojenější a plnohodnotnější život.