Prečo zmizli Ťapákovci? O mimoriadnom úspechu jednej zdravotníckej intervencie : zásluhy Juliána Podobu na vymiznutí endemickej strumy a endemického kreténizmu na Slovensku - Jahelka, Tomáš, 1980-; Jančiga, Roman (Communio Minerva, o. z., 2021)
Kniha chce poukázať na dôsledky dlhodobého (chronického) nedostatku jódu v ľudskej strave, ktorý sužoval slovenskú spoločnosť prakticky až do druhej polovice 20. storočia. Jeho odstránenie je nerozlučne spojené s jodidáciou soli ako základnej a prakticky každodennej zložky stravy. Jodidácia soli a eradikácia ochorení z nedostatku jódu je na Slovensku spojená s lekárom doc. MUDr. Juliánom Podobom, CSc. (*9. 1. 1916 - †31. 8. 2005), výskumníkom a vedcom, zakladateľ slovenskej experimentálnej a klinickej endokrinológie, Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV a Slovenskej endokrinologickej spoločnosti. So svojimi spolupracovníkmi vykonal v rokoch 1949 – 1953 na území Slovenska rozsiahly výskum, na základe ktorého bol zistený ťažký deficit jódu v slovenskej populácii. Ten spôsoboval endemickú strumu a kreténizmus, ktorý dosahoval až 3% populácie a zároveň spôsoboval aj iné zníženia intelektu. Na základe týchto zistení sa začalo s jodidáciou soli a došlo k eliminácii uvedených ochorení. Docent Julián Podoba sa taksvojím dielom mimoriadne zaslúžil o zásadné zlepšenie zdravotného stavu slovenskej populácie. Dlhodobý deficit jódu mal dopady na dobovú slovenskú spoločnosť, jej úroveň a priemernú inteligenciu jej členov. Rovnako tak našiel svoje ozveny i v normách každodenného správania a významne sa zrkadlil v zdravotnom stave slovenskej spoločnosti a v chorobách, ktoré ju sužovali. V neposlednom rade bol tento deficit jódu viditeľný i v dobových kultúrnych a umeleckých výpovediach, zachytených najmä vo forme literárnej tvorby slovenského realizmu. Všetky uvedené fenomény sú podrobnejšie vysvetlené v jednotlivých kapitolách.