Trpkejšia ako smrť je žena : strach muža z rovnoprávnosti - Marneros, Andreas; Széherová, Katarína (Bratislava : Vydavateľstvo F - Pro mente sana s.r.o., 2025)
Rovnocennosť a rovnoprávnosť ženy a muža. Vojna a mier medzi pohlaviami sa však nezačali feminizmom 20. storočia, ale ich spolužitím. A, prirodzene, vôbec nie je pravda, že žena je „trpkejšia ako smrť, ako sa píše v Biblii čo však odráža postoj, ktorý značne prispel k diskriminácii žien. Známy psychiater a spisovateľ Andreas Marneros skúma zábavným, napínavým a fundovaným spôsobom dejiny vzniku a psychologické mechanizmy vzťahov medzi pohlaviami, obzvlášť takzvanej „mizogýnie". Hovorí pri tom o role, ktorú hrajú náboženstvo, filozofia, mytológia, dejiny, veda a politika, ako spôsobujú a prehlbujú diskriminovanie žien. Diskrimináciu, ktorá nespočíva v nenávisti, ako sa vo všeobecnosti tvrdí, ale v úzkosti zo žien. Andreas Marneros objavuje cesty, ako možno odbúravať strach mužského sveta z rovnoprávnosti. Jeho záver znie: samotné zrovnoprávnenie k tomu nestačí, potrebná je celoplošná „gynekofilná" kultúra rešpektujúca ženy. Avšak taká, ktorá rešpektuje aj muža.
Preložené z nemčiny
Obsahuje biografické údaje o autorovi
Obsahuje bibliografiu, bibliografické odkazy a register
Keywords: rovnosť rodová; ženy; predsudok; sexizmus; feminizmus; filozofia; monografia