Antibiotika v chirurgických oborech - Adámková, Václava (Grada Publishing, 2025)
V chirurgických oborech se antibiotika používají často – k prevenci infekcí v místě výkonu i k léčbě infekčních komplikací. Správná volba antibiotika však není jen otázkou mikrobiologického nálezu, ale i znalosti farmakokinetiky a rezistence bakterií, aby se předešlo selhání léčby. Publikace shrnuje základní informace o skupinách antibiotik, jejich zástupcích, nejčastějších chybách v indikacích a přehledu rezistence. Zvláštní pozornost je věnována laboratorní diagnostice infekcí a zánětlivé odpovědi organismu. Hlavní část knihy se zaměřuje na praktické použití antibiotik při běžných chirurgických infekcích – v místě výkonu, kůže a měkkých tkání, kostí a kloubů či nitrobřišních infekcích. Samostatná kapitola se věnuje zásadám profylaxe podle typu chirurgického zákroku. Kniha slouží jako přehledná příručka pro každodenní praxi s praktickými tabulkami a doporučeními.