Lekárska biochémia : praktická a seminárna časť - Ďurfinová, Monika; Rendeková, Viera, 1952-; Lučeničová, Jana; Turecký, Ladislav, 1953-; Uhlíková, Eva, 1947-; Palkovič, Juraj; Chandoga, Ján, 1950- (V Bratislave : Univerzita Komenského v Bratislave, 2025)
Učebnica je komplexnou vysokoškolskou príručkou určenou pre študentov medicíny a príbuzných odborov. Publikácia nadväzuje na teoretické poznatky z lekárskej biochémie a dopĺňa ich o praktické a seminárne úlohy, ktoré podporujú pochopenie biochemických procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme. Kniha je rozdelená do osemnástich kapitol, ktoré logicky sledujú hlavné metabolické a regulačné dráhy v bunke a v organizme. Každá kapitola pozostáva z teoretickej časti, poskytujúcej vedecké vysvetlenie problematiky, a z praktickej časti, ktorá obsahuje detailné metodické postupy laboratórnych stanovení biochemických parametrov (napr. aktivita enzýmov, koncentrácia glukózy, lipoproteínov, močoviny, bilirubínu či železa). Tematicky sa publikácia venuje napríklad oxidoredukčným procesom v bunke, bunkovej signalizácii, metabolizmu sacharidov, lipidov a aminokyselín, ako aj hormonálnej regulácii, detoxikácii amoniaku, funkcii obličiek, významu vitamínov a stopových prvkov. Osobitná pozornosť je venovaná diferenciálnej diagnostike biochemických porúch, ako sú hyperurikémie, hyperbilirubinémie či dyslipoproteinémie.
Obsahuje zoznam skratiek
Obsahuje bibliografiu
Keywords: biochémia; biochémia klinická; cvičenia praktické; učebnica; príručka laboratórna