Fyziológia srdcovo-cievneho systému pre biológov - Molčan, Ľuboš (Univerzita Komenského v Bratislave, 2025)
Učebnica poskytuje ucelený prehľad o štruktúre a funkcii srdca v kontexte fylogenézy, anatómie a fyziológie obehového systému cicavcov. Autori systematicky vysvetľujú princípy srdcovej činnosti, reguláciu vývrhového a minútového objemu, ako aj mechanizmy vzniku a šírenia akčných potenciálov v myokarde. Publikácia sa opiera o aktuálne poznatky kardiovaskulárnej fyziológie a dopĺňa ich o metodické kapitoly venované meraniu srdcových funkcií – od Dopplerovej echokardiografie až po Fickov princíp či dilučné metódy.