Nutričné poradentsvo - Gažarová, Martina, 1982-; Lenártová, Petra, 1983- (Vydavateľstvo SPU, 2024)
Učebnica ponúka komplexný pohľad na problematiku zdravej výživy, edukácie v oblasti stravovania a profesionálneho nutričného poradenstva. Autori čitateľa postupne uvádzajú do aktuálnych aspektov (ne)zdravej výživy a vysvetľujú zásady efektívnej edukácie a komunikácie s klientom. Kniha sa zaoberá profiláciou výživového poradcu, psychologickými aspektmi poradenstva a metódami hodnotenia stravovacích návykov i telesnej kompozície. Pozornosť je venovaná aj praktickým oblastiam – nutričnej analýze stravy, zostavovaniu diferencovaných jedálnych lístkov, normám a receptúram pre školské stravovanie či diétnym systémom pre nemocnice. Publikácia predstavuje aj výživové referenčné hodnoty (Dietary Reference Values – DRVs) a spôsoby interpretácie výživových údajov. Záver knihy zdôrazňuje význam fyzickej aktivity ako neoddeliteľnej súčasti zdravého životného štýlu a prevencie ochorení.