Všeobecná chémia - Vollmannová, Alena, 1959-; Bajčan, Daniel 1976-; Stanovič, Radovan, 1971-; Musilová, Janette, 1965-; Hegedűsová, Alžbeta, 1953-; Kačík, František, 1958-; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta biotechnológie a potravinárstva. Ústav potravinárstva (Nitra : Vydavateľstvo SPU, 2024)
Učebnica poskytuje ucelený prehľad základných princípov všeobecnej a fyzikálnej chémie so zameraním na ich aplikáciu v prírodovedných a biologických odboroch. Text systematicky predstavuje štruktúru atómu, vývoj predstáv o jeho stavbe, kvantovo-mechanický model, ako aj periodický zákon a periodickú sústavu prvkov. Nasledujú kapitoly venované chemickým väzbám a medzimolekulovým silám, ktoré vysvetľujú podstatu interakcií medzi atómami a molekulami. Súčasťou učebnice je aj rozsiahla časť o disperzných sústavách a roztokoch, ich vlastnostiach, rozpúšťaní látok, koligatívnych javoch a biologickom význame osmózy. Ďalšie kapitoly sa zameriavajú na chemickú termodynamiku – opis termodynamických zákonov, energie, entalpie, entropie a ich významu v biologických systémoch. Záver učebnice prináša prehľad typov chemických reakcií a zákonitostí, ktoré ich riadia.
Vydala Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo Vydavateľstve SPU
Na titulnom liste nad názvom: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Ústav potravinárstva
Obsahuje bibliografiu na strane 129-132
Publikácia je určená najmä študentom vysokých škôl so zameraním na biológiu, potravinárstvo, výživu či environmentálne vedy, ako aj všetkým, ktorí si chcú prehĺbiť poznatky o základných chemických procesoch prebiehajúcich v prírode a živých organizmoch.
Keywords: chémia; chémia anorganická; učebnica