Chémia potravín - Vollmannová, Alena, 1959-; Musilová, Janette, 1965-; Urminská, Dana, 1963-; Bajčan, Daniel, 1976-; Bobková, Alica, 1973-; Bojňanská, Tatiana, 1962-; Lidiková, Judita, 1970-; Čanigová, Margita, 1957-; Kročko, Miroslav, 1981-; Mašková, Zuzana, 1982-; Mendelová, Andrea, 1973-; Stanovič, Radovan, 1971-; et al. (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2022)
Učebnica poskytuje študentom komplexný prehľad súčasných poznatkov o chemickom zložení potravinových surovín a potravín, o ich biochemických a mikrobiologických vlastnostiach, ako aj o významných chemických reakciách, ktoré prebiehajú v potravinových surovinách a potravinách počas ich skladovania alebo technologického spracovania a o analytických metódach využívaných v potravinárstve. Hlavná časť učebnice je sústredená do piatich kapitol, ktoré sú venované základným nutričným zložkám potravín, prirodzene prítomným chemoprotektívnym a antinutričným zložkám potravín, látkam zámerne pridávaným do potravín v procese ich spracovania a výroby, ako aj toxickým látkam endogénneho a exogénneho pôvodu prítomným v potravinových surovinách a potravinách. Tieto komplexné poznatky sú doplnené stručnou kapitolou venujúcou sa výžive, ochoreniam z potravín, alergiám na potraviny a potravinovým intoleranciám. V poslednej kapitole sú popísané princípy klasických a inštrumentálnych analytických metód využívaných v potravinárstve s uvedením konkrétnych príkladov potravinových analýz.