Zdravý životný štýl. III, Reč krvi, moču a tela - Jedlička, Jaroslav, 1954-; Kačániová, Miroslava, 1971-; Jedlička, Peter (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2022)
Učebnica poskytuje prehľad kľúčových biochemických, hematologických a fyziologických ukazovateľov, ktoré odrážajú stav ľudského organizmu. Systematicky vysvetľuje význam a interpretáciu laboratórnych parametrov krvi a moču, ako aj ich vzťah k zdraviu, výžive a životnému štýlu. Publikácia obsahuje prehľad najdôležitejších klinických pojmov – od acidózy, alkalózy, koagulačných a imunitných procesov, cez biochemické markery ako ALT, GGT, albumín či glukóza, až po hematologické ukazovatele ako hematokrit, hemofília či eozinofília. Osobitná pozornosť je venovaná črevnému mikrobiómu, oxidačnému stresu, dysbióze a ich vplyvu na celkové zdravie. Učebnica prepája teoretické poznatky s praktickými súvislosťami a poukazuje na význam prevencie, zdravého životného štýlu a včasnej interpretácie laboratórnych výsledkov.