Nutričná genomika - Trakovická, Anna, 1954-; Miluchová, Martina, 1981-; Navrátilová, Alica, 1982-; Gábor, Michal, 1982-; Žiarovská, Jana, 1979-; Čítek, Jindřich, 1959-; Lopušný, Martin, 1984-; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov (Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2023)
Učebnica poskytne študentom aktuálny, zrozumiteľný a vyvážený súbor poznatkov z nutričnej genomiky. Učebnica je rozčlenená do 21 kapitol, v ktorých text doplňujú obrázky, grafy a tabuľky pre efektívne pochopenie vzťahu génov a výživy. Úvodné kapitoly sú zamerané na východiská a nástroje nutričnej genomiky a význam prepojenia genetiky a výživy človeka. Následne sa študenti oboznámia s organizáciou ľudského genómu, funkciou génov a reguláciou ich expresie. Tieto poznatky sú potom rozvinuté problematikou o vzájomnej integrite génov a živín v metabolických dráhach a regulácii energetickej homeostázy, teda procesov nevyhnutných pre formovanie zdravia človeka.
Obsahuje bibliografiu na strane 234-238
Učebnica je určená predovšetkým študentom zameraným na výživu a zdravie človeka a tiež odborníkom, ktorí sa venujú výskumnej a odbornej práci v oblasti genetiky a výživy.
Keywords: nutrigenomika; gény; učebnica