Potravinové alergie - teoretické východiská a manažment rizika - Žiarovská, Jana, 1979-; Zeleňáková, Lucia, 1976-; Fikselová, Martina, 1978-; Urbanová, Lucia, 1994-; Farkasová, Silvia, 1991-; Bilčíková, Jana, 1992-; Kováčik, Adam, 1995-; Lopušný, Martin, 1984- (Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2023)
Potravinové alergie sú kľúčovou súčasťou "atopického pochodu" prirodzenej anamnézy prejavov alergických ochorení, ktoré často postupujú od alergickej senzibilizácie v ranom detstve až po atopickú dermatitídu, potravinovú alergiu, astmu a alergickú rinitídu. Zatiaľ čo jeho záťaž je heterogénna, potravinová alergia postihuje ľudí všetkých vekových skupín, rás / etnických skupín a sociálno-ekonomických vrstiev - a preto sa stala problémom verejného zdravia globálneho významu. V učebnici sa autorský kolektív zameral na jednotlivé aspekty imunológie, prevalencie, charakteristiky a diagnostiky potravinových alergií a následne sa podrobne venuje známym a popísaným alergénom potravinových zdrojov, ktoré sú sledované v EÚ. V záverečných kapitolách je rozpracovaná problematika manažmentu rizika alergénov a ich ovplyvnenie pri spracovaní potravín.
Obsahuje terminologický slovník
Obsahuje bibliografiu za jednotlivými kapitolami
Keywords: hypersenzitivita potravinová; alergény; učebnica