Mikrobiológia v gastronómii - Maková, Jana 1967-; Barboráková, Zuzana, 1983-; Javoreková, Soňa 1963-; Medo, Juraj, 1981-; Čanigová, Margita, 1957-; Buňková, Leona, 1974-; Šmehilová, Tatiana, 1967- (Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2023)
Vysokoškolská učebnica sa venuje charakteristike hlavných skupín mikroorganizmov úzko sa spájajúcich s potravinami, ako sú vírusy, baktérie, mikroskopické vláknité huby, kvasinky, ale čiastočne aj siniciam, riasam a prvokom, ktoré majú v oblasti potravín a prípravy pokrmov tiež určitý význam. Mikroorganizmy v potravinách a pokrmoch môžu pozitívne meniť vlastnosti potravín (napr. pri konzervovaní, rôzne druhy fermentácií), ale aj negatívne meniť organoleptické vlastnosti a spôsobovať kazenie potravín alebo priamo poškodzovať zdravie konzumentov ochoreniami prenášanými potravinami. Z toho dôvodu sa vo vysokoškolskej učebnici venujeme aj bližšej charakteristike mikroorganizmov spojených s touto oblasťou. Každý rok sa objavujú prípady ochorení z potravín a otráv z jedla, na ktorých sa podieľajú mikroorganizmy. Správnou aplikáciou vedomostí získaných z tejto učebnej pomôcky, ale aj ďalších predmetov vyučovaných v rámci študijného programu potraviny a technológie v gastronómii, by sa im dalo zabrániť. V učebnici sa ďalej popisujú faktory prostredia, ktoré úzko súvisia s rastom a rozmnožovaním mikroorganizmov, ako aj spôsoby predlžovania trvanlivosti potravín využívané v gastronómii. Nemenej dôležitou časťou sú metódy slúžiace na detekciu mikroorganizmov v potravinách a pokrmoch a popis legislatívy týkajúcej sa sledovania kvality potravín a pokrmov.
Obsahuje zoznam skratiek
Obsahuje bibliografiu na strane 135-140
Učebnica je určená študentom študijného programu potraviny a technológie v gastronómii, ako aj odbornej verejnosti, ktorí potrebujú získať všeobecné vedomosti o mikroorganizmoch a zároveň ich prepojiť s oblasťou mikrobiológie potravín a pokrmov.
Keywords: mikrobiológia; mikrobiológia potravinárska; mikrobiológia priemyselná; učebnica