Epidemiológia a ochorenia z potravín - Zeleňáková, Lucia, 1976-; Fikselová, Martina, 1978-; Žiarovská, Jana, 1979-; Golian, Jozef, 1966-; Bobková, Alica, 1973-; Capcarová, Marcela, 1975-; Marcinčák, Slavomír, 1975-; Lopušný, Martin, 1984-; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta biotechnológie a potravinárstva (Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2025)
Učebnica predstavuje cenný súhrn poznatkov, pričom jej súčasťou je komplexne spracovaná problematika v týchto oblastiach: princípy a význam epidemiológie v kontexte výskytu neinfekčných aj infekčných ochorení, vznik a šírenie alimentárnych ochorení bakteriálneho, vírusového a parazitárneho pôvodu, ako aj prionóz vrátane charakteristiky pôvodcu nákazy, jeho zdroja, spôsobov prenosu, patogenézy, klinických príznakov, diagnostiky a liečby. Osobitná pozornosť je venovaná preventívnym a represívnym opatreniam, ktoré ich šíreniu účinne zabránia. Dôležitou súčasťou učebnice je problematika potravinových alergií a intolerancií, ale aj ochorení, ktoré sú spôsobené produktami mikroskopických húb, prirodzenými toxic-kými látkami rastlinného pôvodu, toxínmi rýb, biogénnymi amínmi či hubami. Prednosťou učebnice je jej metodicko-didaktická koncepcia, aktuálnosť, komplexnosť obsahu a odbornosť, čo výrazne prispieva k pochopeniu uvedenej problematiky. Veríme, že nadobudnuté poznatky prispejú k rozvíjaniu logického, analytického a manažérskeho myslenia študentov v rámci všetkých foriem vzdelávania pri riešeníkonkrétnych problémov potravinárskej praxe so zameraním na uplatnenie epidemiologických opatrení s cieľom obmedziť možnosti biologickej kontaminácie a eliminovať výskyt alimentárnych ochorení v ľudskej populácii.
Obsahuje profesijné údaje o autoroch
Obsahuje terminologický slovník
Obsahuje bibliografiu
Keywords: epidemiológia; otravy alimentárne; hypersenzitivita potravinová; celiakia; infekcie; toxíny bakteriálne; toxíny biologické; učebnica