Nukleárna medicína. III. Endokrinológia, urogenitálny systém, tráviaca sústava, pohybový systém, hematológia, diagnostika zápalov, onkológia - Lepej, Ján, 1950-; Lacko, Anton, 1951- (Equilibria, s.r.o, 2018)
Učebnica poskytuje komplexný a systematický prehľad súčasných rádionuklidových diagnostických metód a ich využitia v klinickej praxi. Je rozdelená do šiestich tematických celkov, ktoré pokrývajú hlavné oblasti nukleárnej medicíny od endokrinológie až po onkológiu. Prvá kapitola sa venuje rádionuklidovej diagnostike v endokrinológii, so zameraním na metódy používané pri ochoreniach štítnej žľazy, prištítnych teliesok a ich moderné zobrazovacie modality vrátane PET. Druhá kapitola rozpracúva diagnostiku urogenitálneho traktu, pričom prezentuje rádiofarmaká, funkčné aj zobrazovacie metódy, ako aj špecifiká hodnotenia obličiek a močových ciest. Tretia kapitola sa zaoberá rádionuklidovou diagnostikou tráviaceho traktu, od scintigrafie slinných žliaz cez funkčné vyšetrenia GIT až po lokalizáciu gastrointestinálneho krvácania, hodnotenie proteínových strát či hepatobiliárne štúdie. Štvrtá kapitola poskytuje ucelený pohľad na rádionuklidové vyšetrenia pohybového systému, predovšetkým scintigrafiu skeletu, kĺbov a mäkkých tkanív, doplnenú o klinické interpretácie. V piatej kapitole je spracovaná problematika rádionuklidovej hematológie a diagnostiky zápalových procesov, vrátane merania objemu krvi, hodnotenia krvotvorby, využitia značených buniek, ako aj moderných hybridných techník typu SPECT/CT a PET/CT. Posledná, rozsiahla kapitola sa venuje rádionuklidovej diagnostike v onkológii, opisuje princípy molekulového zobrazovania, používané rádiofarmaká, špecifiká pri neuroendokrinných nádoroch, mozgových léziách či v mamárnej diagnostike, a poukazuje na možnosti sledovania účinkov onkologickej liečby a perspektívy ďalšieho výskumu.