Autobiografie traumatu : intimní zpověď - Levine, Peter A. (MAITREA, 2025)
Slavný tvůrce metody somatického prožívání, Peter A. Levine – muž, který změnil způsob, jakým psychologové, lékaři a léčitelé chápou a léčí následky traumat a zneužívání – popisuje v tomto intimním memoáru svou vlastní cestu ke zhojení vážných traumat z dětství a nabízí hluboké vhledy do vývoje své inovativní terapeutické metody. V roli moderního Cheiróna, zraněného léčitele řeckých mýtů, popisuje v živých detailech drsné okolnosti svého dětství v kontrastu s konkrétními šťastnými vzpomínkami a také to, jak mu somatické prožívání (SE) umožnilo objasnit a rozplést následky těchto traumat. Svěřuje se také s tajemnými a nečekanými sny, jež ovlivňovaly jeho celoživotní práci, včetně snových návštěv Alberta Einsteina, kterého vnímá jako svého duchovního rádce a mentora. Vysvětluje, jak rozřešil své vlastní trauma poté, co pomohl tisícům jiných, a jak jeho metoda vychází z pozorování divoce žijících zvířat v jejich přirozeném prostředí, z neurobiologických poznatků a více než padesáti let klinických pozorování.