Len si to namýšľaš : pravdy a klamstvá, ktoré nás naučila raná medicína o ženskom tele, a ich význam v dnešnom svete - Comen, Elizabeth (DOT. vydavateľstvo, s. r. o., 2025)
Škandalózna a zároveň prekvapivá história medicíny ženského tela. Medicínska veda vnímala ženské telá od počiatkov ako objekty – vhodné na experimenty, ale nie na vypočutie. Boli skúmané a ignorované, idealizované a sexualizované, ponižované, zotročované, mrzačené i zavrhované. Príbeh ženskej medicíny je príbehom, kde ženy často nemali právo vyjadriť svoj názor. Drámou napísanou z pohľadu mužov, ktorí nebrali ohľad na pocity, myšlienky, strach, bolesť ani skúsenosti samotných žien. Doktorka Elizabeth Comenová, uznávaná onkologička a historička medicíny z newyorského Centra pre liečbu rakoviny na pamiatku Sloana a Ketteringa, nás vo svojej knihe pozýva na fascinujúcu cestu naprieč dejinami ženskej medicíny. Prostredníctvom jedenástich sústav ľudského tela odhaľuje neznáme kapitoly, ktoré formovali dnešnú prax – a zároveň ukazuje, čo všetko v nej stále chýba. Výsledkom je silný a zároveň zrozumiteľný text, nad ktorým sa pozastavíte a zároveň vás šokuje. No predovšetkým prehĺbi vašu dôveru voči vlastnému telu. Len si to namýšľaš je knihou venovanou ženám. Otvára oči, rúca staré mýty a povzbudí na ceste za sebavedomím a vierou v seba samu.