Aj keby ma to malo stáť život : systemické konštelácie ako podpora pri závažných ochoreniach a symptómoch - Hausner, Stephan (N trust spol. s r.o, 2023)
Stephan Hausner sa vo svojej knihe nesústredí na teóriu. Namiesto toho otvára dvere do reálneho diania – pozýva čitateľa do prostredia workshopov, kde pomocou zástupcov (v konšteláciách) tvorí živé prípadové štúdie. Sledujeme konkrétne intervencie, ktoré vnášajú pohyb tam, kde stagnácia spôsobovala bolesť. Čítanie tejto knihy je osobná skúsenosť. Text ťa vtiahne – možno sa pristihneš pri tom, že porovnávaš príbehy klientov so svojimi vlastnými. Možno v opisoch symptómov spoznáš niečo zo seba alebo svojich blízkych. A možno sa pri niektorých pasážach objaví silná emočná reakcia. To všetko je v poriadku. Záleží len na tebe, ako hlboko sa rozhodneš textu otvoriť. Preto odporúčam knihu čítať v momentoch, keď sa cítiš oddýchnutý, vnútorne stabilný a máš priestor byť sám so sebou. Kniha je písaná prístupne – pre širokú čitateľskú verejnosť. No zároveň ponúka hlbokú hodnotu aj pre profesionálnych systemických facilitátorov, ktorí ju môžu využiť ako zdroj inšpirácie a reflexie. A ktorých môžeš – ak to budeš cítiť ako potrebné – vyhľadať, keď sa budeš chcieť posunúť ďalej.