Ako si zachrániť mozog : prečo nás v období technológií a blahobytu trápia stres a závislosti a nevieme sa sústrediť - Bystričan, Adam (Premedia, 2025)
Praktická príručka je pre každého, kto chce v chaose dnešného sveta získať späť pozornosť, zvládať stres a žiť pokojnejšie. Pomocou príbehov, experimentov a vedeckých poznatkov kniha vysvetľuje, prečo sme vyčerpaní, rozptýlení či závislí, a čo s tým môžeme reálne robiť. Ponúka konkrétne metódy na tréning mysle, sebakontroly a pozornosti a pomáha pochopiť, ako funguje náš mozog aj digitálne nástroje, ktoré denne používame. Dnešný svet je špecifický nadmerným náporom na našu myseľ. Nepotrebujeme sa hýbať toľko, koľko naši predkovia, náš mozog však musí čeliť svetu plnému informácií a stimulov. Napriek novým vynálezom a pokroku stúpa výskyt depresií, problémov so spánkom a sústredením. Aj keď nám najbližšie roky prinesú ešte detailnejšie formy virtuálnej reality a digitálnych pomocníkov, naša realita sa bude stále odohrávať v biologickom hardvéri – v našej hlave. Preto by sme mali vedieť, ako funguje. Hormóny, presvedčenia a evolučné mechanizmy podvedome ovplyvňujú naše rozhodnutia a ich poznanie nám umožňuje prevziať kontrolu.