Zub vs. implantát : Zachovat, či nahradit vážně poškozený zub? - Bertani, Pio; Generali, Paolo; Gorni, Fabio; Testori, Tiziano; Cocconi, Renato (Grada Publishing, 2025)
Cílem tohoto komplexního průvodce je poskytnout nástroje pro informovanou volbu mezi všemi dostupnými terapeutickými možnostmi pro záchranu přirozeného zubu nebo jeho náhradu. Soubor strategií pro zachování přirozených zubů zahrnuje komplexní endodontické přeléčení zohledňující i anatomické zvláštnosti a technické chyby, včetně zlomených endodontických nástrojů nebo perforací. Některé z těchto problémů lze řešit ortográdně, jiné vyžadují chirurgický zákrok. Chirurgická endodoncie hraje zásadní roli v extrémní záchraně původního zubu a pro dosažení vysoké pravděpodobnosti úspěchu musí dodržovat zažitá pravidla a postupy. Text také zkoumá další proteticko-ortodontická řešení, včetně autotransplantace, tedy nahrazení chybějícího zubu zubem extrahovaným z jiné oblasti. Významná část knihy je věnována náhradě přirozeného zubu oseointegrovaným implantátem; zkoumá kritéria výběru, načasování a metody k dosažení optimální integrace. Všechny postupy jsou založeny na nejmodernějších principech stomatologie.