Soudní sexuologie - Brichcín, Slavoj, 1935- (Psyché, 2025)
Publikace známého českého sexuologa mapuje oblast lidské sexuální patologie, která se odráží v trestněprávních a občanskoprávních vztazích. Jejím cílem je představit pravidla, praxi i současný právní rámec odborné expertizy, především v okruhu sexuálně motivovaných trestných činů. V souladu s mezinárodně uznaným vymezením pojmů v 11. revizi Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-11) zavádí novou terminologii u stavů souvisejících se sexuálním zdravím a u parafilních poruch. Některé anomálie sexuálně motivačního systému jsou osvětleny názornými kazuistikami. Monografie dále shrnuje aktuální poznatky o dopadu soudně nařízených ochranných opatření na kriminální recidivitu pachatelů.