Soudní sexuologie - Brichcín, Slavoj, 1935- (Praha : GRADA Publishing, 2025)
Publikace známého českého sexuologa mapuje oblast lidské sexuální patologie, která se odráží v trestněprávních a občanskoprávních vztazích. Jejím cílem je představit pravidla, praxi i současný právní rámec odborné expertizy, především v okruhu sexuálně motivovaných trestných činů. V souladu s mezinárodně uznaným vymezením pojmů v 11. revizi Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-11) zavádí novou terminologii u stavů souvisejících se sexuálním zdravím a u parafilních poruch. Některé anomálie sexuálně motivačního systému jsou osvětleny názornými kazuistikami. Monografie dále shrnuje aktuální poznatky o dopadu soudně nařízených ochranných opatření na kriminální recidivitu pachatelů.
Obsahuje bibliografiu a register
Kniha směřuje nejen ke čtenářům z řad lékařů a psychologů, ale i k právníkům, kriminalistům, probačním úředníkům a sociálním pracovníkům. Může být podnětem pro rozšíření znalecké erudice, růst potřebné empatie a snazší mezioborové dorozumění.
Keywords: lekárstvo súdne; sexuológia; delikty sexuálne; poruchy duševné; monografia