Neurománia : pravda a lži o našom mozgu - Moukheiber, Albert, 1982- (Ikar, 2025)
V súčasnosti prevláda názor, že na všetko alebo takmer na všetko musíme nájsť vysvetlenie v mozgu, akoby pocity šťastia, emócie, závislosti, obavy, presvedčenia, výkony aj naša schopnosť alebo neschopnosť niečo individuálne a kolektívne zmeniť boli iba výsledkom interakcií medzi neurónmi. Prílišná pozornosť, ktorá sa venuje mozgu – čiže neurománia –, sa často uberá cestou skratiek, čiastkových záverov a neprávd. Nemôžeme všetky problémy redukovať na jednotlivca a jeho mozog ani vkladať neurovedcom a kognitívnym vedcom do úst tvrdenia, ktoré nikdy nevyslovili. Albert Moukheiber sprístupňuje najnovšie vedecké štúdie a zároveň rozlišuje pravdu od klamstiev o mozgu vo verejnom priestore. Pomáha nám oslobodiť sa od mnohých mylných predstáv a umožňuje nám jasnejšie vnímať seba aj druhých.