Neurológia : repetitórium neurofyziológie, syndromológia, neurologická propedeutika, repetitórium neurofarmakológie, repetitórium neurorehabilitácie, špeciálna neurológia - Bartko, Daniel, 1929-2014; Drobný, Michal, 1934- (Martin : Osveta, 1991)
Vysokoškolská učebnica, ktorá v jednom zväzku zahrnuje všeobecnú i špeciálnu časť neurológie. Je rozdelená do 6 hlavných kapitol: Repetitórium neurofyziológie, Syndromológia, Neurologická propedeutika, Repetitórium neurofarmakológie, Repetitórium neurorehabilitácie a Špeciálna neurológia. Všeobecná časť obsahuje moderné poznatky o štruktúre a funkcii neurónov, synáps, svalov, o regulačných mechanizmoch riadenia pohybu na úrovni miechy, ako i subkortikálnych a kôrových okruhoch. Koncepčne novým spôsobom sa v nej opisujú syndrómy z porúch funkcií jednotlivých systémov organizmu (kortikospinálnych a senzitívnych dráh, extrapyramídového systému, mozočka atď.) a osobitosti vyšetrovacích metód v neurológii vrátane najnovších techník. Samostatné kapitoly tvoria repetitóriá neurofarmakológie a neurorehabilitácie. V špeciálnej časti je podrobne spracovaná etiológia, patofyziológia, klinický obraz, priebeh, prognóza, ako aj liečba všetkých neurologických ochorení vrátane posudzovania práceschopnosti s osobitným zreteľom na choroby hromadného výskytu (tzv. civilizačné ochorenia a diskopatie). Publikácia je určená poslucháčom lekárskych fakúlt, ale môže poslúžiť aj odborným lekárom, najmä neurológom, internistom, chirurgom, psychiatrom a anesteziológom.
Keywords: neurológia; učebnice ako téma