Životospráva chorých na dnu - Bošmanský, Karol, 1927-2016 (Pokyny chorým, 1992)
Brožúrka zrozumiteľne vysvetľuje podstatu, význam a zásady správnej životosprávy pri ochorení na dnu. Dna (podagra, pakostnica, arthritis urica, „gutta“, „gicht“) je choroba, ktorú zapríčiňuje porucha premeny bielkovinových látok (nukleoproteínov) a následné chybné vytváranie a hromadenie kyseliny močovej v tele. U pacientov chorých na dnu sa zvyšuje hladina tejto kyseliny v krvi do 416 mikromol/l, u žien obyčajne do 357 mikromol/l. Súčasne sa ukladajú kryštáliky solí kyseliny močovej v rôznych tkanivách, kĺboch a v niektorých vnútorných orgánoch. Tento proces ich poškodzuje a môže vyústiť do dnavého záchvatu. Jeho príznakmi sú: náhla bolesť v jednom kĺbe (najčastejšie v základnom kĺbe palca na nohe), nechutenstvo, nadúvanie, bolesti hlavy v zátylí, malátnosť, niekedy aj bolesti v krížoch a často triaška s následnou zvýšenou teplotou. Liečenie záchvatu a medzi záchvatmi je okrem užívania liekov zamerané na dodržiavanie správnej životosprávy a diéty. Znamená to: nepiť alkoholické nápoje, odtučňovať a chudnúť pozvoľne, denne vypiť 1,5 až 2 litre tekutín, obmedzovať soľ a hlavne vylúčiť zo stravy potraviny s vysokým množstvom purínov (vnútornosti, mäsové výťažky, ťažké pácované mäsá, silné mäsové polievky, divinu, sardinky, šproty)