Kardiologie - Štejfa, Miloš, 1929- (Grada, 1995)
Kardiologii napsala skupina autorů, kteří se prakticky celý život věnovali fakultní kardiologii a v knize shromáždili dlouholeté zkušenosti z vlastní kardiologické práce u lůžka, na ambulancích, v laboratořích i na operačních sálech, dále zkušenosti s kardiologickým výzkumem a pregraduální i postgraduální výukou, doplněné poznatky z jiných kardiologických pracovišť u nás i v zahraničí. Kardiologie je napsána nekonvenčním způsobem. Úkolem je přivést čitatele k aktivnímu přemýšlení. V obecné části jsou shrnuty soudobé teoretické poznatky, které vyúsťují do pochopení patogeneze hlavních kardiologických syndromů. Předpokládají základní anatomické, fyziologické a patologické znalosti, které stručně opakují jen v uzlových bodech a volně na ně navazují. Velká kapitola je věnována instrumentálním vyšetřovacím metodám v kardiologii, od bazálních neinvazivních, a tedy nejdůležitějších, až po informace o nejnovějších. Zdůrazněna je diagnostická validita jednotlivých metod. Do kapitoly o kardiovaskulární léčbě byly zařazeny i kapitoly o "malé" psychoterapii, dietoterapii a rehabilitaci včetně tělesného tréninku, vedle farmakoterapie. Ta podává pouze přehled a shrnutí nejdůležitějších názorů a nečiní si nárok na úplnou informaci. Léky jsou v celém textu uváděny zásadně jako generika.