Psychopatológia - Pogády, Jozef, 1924-2004; Žucha, Ivan, 1935-2009 (Bratislava : FABER, 1996)
Psychopatológiu chápeme ako samostatnú, interdisciplinárnu odnož vedy o abnormálnych a chorobných zmenách prežívania. Psychopatologické pojmy ponímame ako samostatné pohľady na psychickú zmenu, prirodzene v istej časovej súvislosti. Psychopatológiu chápeme ako patológiu psychiky. Môžeme ju priradiť ku psychológii, podobne ako priraďujeme patológiu ku fyziológii, resp. patofyziológii. Priraďovanie psychológie ku psychopatológii je prirodzene možné iba čiastočne, pretože nie každý psychopatologický fenomén pochádza z normálneho psychologického ako istá forma zvrhnutia, vystupňovania alebo zníženia prejavov fenoménu. Psychiater musí zmeny alebo poruchy psychického poznať, aby mohol navrhnúť formu a spôsob liečby.
Keywords: psychopatológia; poruchy psychotické; poruchy kognitívne; porucha obsedantno-kompulzívna; poruchy pamäti; disonancia kognitívna; disonancia kognitívna; myslenie; emócie; poruchy nálady; eufória; eufória; porucha depresívna; poruchy vedomia; poruchy spánku a bdenia; sny; dotazník osobnostný; poruchy osobnosti