Všeobecná patologická fyziológia - Varga, Juraj; Oblyvač, Anatolij Vladimirovič (Učebnice pre lekárske fakulty, 1979)
Vysokoškolská učebnica z jedného zo základných medicínskych odborov, zaoberajúca sa najvšeobecnejšími zákonitosťami porúch činnosti orgánov a systémov v chorom organizme. V úvodnej časti sa patologická fyziológia definuje z hľadiska jej obsahu, významu a histórie, ďalšie časti knihy sú syntézou najnovších poznatkov o príčinách a podmienkach vzniku chorôb (etiológia), mechanizmoch rozvinutia chorôb (patogenéza), ako i procesu uzdravenia (sanogenéza). Preberajú sa v nich aj typické patologické procesy a prejavy chorôb, poruchy homeostázy a súborný pohľad na problematiku patofyziológie z moderných aspektov dopĺňajú kapitoly venované reaktivite organizmu a jej poruchám, úlohám dedičnosti, konštitúcie a pohlavia v patológii, princípom gerontológie a geriatrie i terminálnym stavom.