Základy preventivní stomatologie - Kilian, Jan, 1934- (Karolinum, 1996)
Cílem předložených skript je podat studujícím stomatologie základní informace o možnostech prevence stomatologických onemocnění, vzbudit jejich důvěru v tyto možnosti a iniciovat snahu o to, aby se preventivní způsob myšlení a preventivní metody staly nedílnou součástí jejich budoucí praxe. Dílčí poznatky o prevenci stomatologických onemocnění získá student také např. v průběhu výuky záchovné stomatologie, dětské stomatologie a parodontologie. Skripta mu mají napomoci k syntéze těchto poznatků a naznačit možnosti jejich aplikace v denní praxi. Část skript „Základy preventivní stomatologie" se zabývá možnostmi prevence zubního kazu a dotýká se i některých soudobých názorů na etiologii zubního kazu. Problematika vzniku kazu však není hlavní náplní skript a je diskutována v rozsahu potřebném pro pochopení problematiky jeho prevence.