Vybrané kapitoly z imunológie - Štefanovič, Ján, 1928-2022 (Bratislava : Univerzita Komenského, 1981)
Teoretické poznatky z imunológie overené praxou sa stali základom pre diagnostiku, terapiu a prevenciu infekčných ochorení, pre diagnostiku a terapiu imunopatologických stavov. Od imunológie sa očakáva vyriešenie ďalších medicínskych problémov, súvisiacich s diagnostikou, s poznaním patogenézy, s terapiou a prevenciou. Bez imunológie nemožno riešiť ani veľa ďalších aktuálnych otázok medicíny súvisiacich s výmenou orgánov, s nádormi, reprodukciou, starnutím a s doteraz neobjasnenými chorobami. Imunológiu nemožno vynechať ani pri iných závažných problémoch ľudstva, ako je životné prostredie, kde imunológia prispieva k pochopeniu reaktivity jedinca a jeho adaptácie na zmenené a často náročné podmienky. Prináša aj poznatky o asociácii imunogenetických znakov s nepriaznivými vplyvmi prostredia na jedinca a s následnými patologickými dôsledkami.
Keywords: alergológia a imunológia; učebnica