Špeciálna chirurgia. 1, Chirurgia tráviacej rúry - Černý, Ján, 1925-2000 (Edícia pre postgraduálne štúdium lekárov a farmaceutov, 1996)
Prvý zväzok súborného diela Špeciálna chirurgia komplexne spracúvajúci problematiku chirurgickej liečby chorôb tráviacej rúry od pažeráka cez bránicu, žalúdok, dvanástnik, tenké črevo, hrubé črevo, apendix až po konečník. Stručne a prehľadne infrmuje o embryológii, anatómii, fyziológii a patofyziológii orgánov tráviacej rúry, symptomatológii a diagnostike vrodených a získaných porúch jednotlivých častí tráviacich ústrojov, ale predovšetkým podáva praktické operačné návody, pričom problematiku chirurgických výkonov spracúva aj s indikáciami na jednotlivé operačné výkony a terapiou komplikácií.