Cirhóza : změny jaterní architektury - Horák, Jiří, 1945-; Starnovská, Tamara (Diety pro nejčastější choroby, 1995)
Brožúrka s radami lekára a receptami je určená pre pacientov s cirhózou pečene. Cirhóza pečene znamená celkovú zmenu štruktúry pečene. Najčastejšími príčinami sú alkohol a chronické, obyčajne vírusové zápaly pečene (hepatitída B alebo C). Ďalej sú to rôzne toxické látky – priemyselné chemikálie, lieky, vrodené choroby premeny látok, tiež aj zlá výživa, niektoré parazity, ale i napr. ochorenia žlčových ciest. Pečeňová cirhóza sa prejavuje únavou, zníženou telesnou výkonnosťou, spavosťou hlavne popoludní, poruchami menštruácie u žien, stratou libida a potencie u mužov, rôznymi kožnými zmenami. Pokročilejšie stavy sa prejavujú krvácavosťou – z nosa, do kože a do slizníc, zväčšovaním brucha a opuchmi dolných končatín, rôznymi poruchami psychiky, stratou svalovej hmoty. Obávanou komplikáciou je krvácanie z pažerákových varixov. Základom úspešnej liečby je dostatok odpočinku, pestrá kvalitná strava s dostatkom ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa látkam, ktoré by mohli poškodiť pečeň. Absolútne zakázané sú prepaľované tuky a pitie alkoholických nápojov. Treba obmedziť solenie, vyradiť z jedálneho lístka údeniny, chemicky konzervované potraviny a pokrmy, nakladané mäsá a zeleniny, tučné mäsá, kapustu, zelenú papriku, uhorku, reďkvičky, strukoviny, ostré korenie, masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, lístkové a kysnuté cestá. Príručka prináša recepty 8 polievok, 27 hlavných jedál, 2 omáčok, 4 šalátov, 7 malých studených jedál a 5 múčnikov