Idiopatické střevní záněty : diagnostika a léčba pro praxi - Lukáš, Karel, 1942- (Triton, 1997)
Kniha sa odborne a komplexne venuje problematike idiopatických (nezávisle vzniknutých) črevných zápalov ako sú ulcerózna kolitída (idiopatická proktokolitída), Crohnova choroba a neurčitá kolitída. Tieto ochorenia sa objasňujú od definície, histórie, epidemiológie, etiológie a patogenézy cez klinický obraz, priebeh a vývoj, diagnózu a diferenciálnu diagnózu, komplikácie, mimočrevné manifestácie až po konzervatívnu a chirurgickú liečbu a prognózu. Prihliada sa aj na súvislosti s fertilitou, tehotenstvom a detstvom