Antimikrobiální léčba plicních zánětů - Kolek, Vítězslav, 1953-2020 (Triton, 1997)
Pľúca - dolný dýchací systém - uskutočňujú výmenu plynov medzi vdýchnutým vzduchom a kapilárami alveol. Tu sa za určitých okolností môžu na slizniciach uchytiť vdychované patogénne mikroorganizmy a vyvolať infekčný zápal. Zápaly môžu postihnúť úroveň priedušnice a veľkých priedušiek (tracheobronchitída, tracheitída), periférnych priedušiek (bronchitída, bronchiektázie), priedušničiek (bronchiolitída) a úroveň pľúcnych alveol - mechúrikov (pneumónia, alveolitída). Kapitoly publikácie sa venujú postihnutiam týchto jednotlivých štruktúr z hľadiska etiopatogenézy, klinických prejavov, diagnostiky a hlavne liečby antimikrobiálnymi liečivami (hlavne antibiotikami). Predpisovanie antibiotík by malo byť uvážlivé, s prihliadnutím na celkový stav pacienta a na charakter a závažnosť infekcie