Antimikrobiální léčba plicních zánětů - Kolek, Vítězslav, 1953-2020 (Praha : Triton, 1997)
Pľúca - dolný dýchací systém - uskutočňujú výmenu plynov medzi vdýchnutým vzduchom a kapilárami alveol. Tu sa za určitých okolností môžu na slizniciach uchytiť vdychované patogénne mikroorganizmy a vyvolať infekčný zápal. Zápaly môžu postihnúť úroveň priedušnice a veľkých priedušiek (tracheobronchitída, tracheitída), periférnych priedušiek (bronchitída, bronchiektázie), priedušničiek (bronchiolitída) a úroveň pľúcnych alveol - mechúrikov (pneumónia, alveolitída). Kapitoly publikácie sa venujú postihnutiam týchto jednotlivých štruktúr z hľadiska etiopatogenézy, klinických prejavov, diagnostiky a hlavne liečby antimikrobiálnymi liečivami (hlavne antibiotikami). Predpisovanie antibiotík by malo byť uvážlivé, s prihliadnutím na celkový stav pacienta a na charakter a závažnosť infekcie
Publikácia prináša nové názory na etiopatogenézu (príčiny vzniku i ďalšie procesy, ktoré sú odpoveďou organizmu na poškodenie) niektorých pľúcnych chorôb a na podávanie antimikrobiálnych liečiv. Je určená praktickým lekárom, pneumológom, internistom i lekárom iných špecializácií, ktorí sa stretávajú s pľúcnymi zápalmi
Keywords: tracheitída -- etiológia -- farmakoterapia; bronchitída -- etiológia -- farmakoterapia; choroby pľúc, obštrukčné -- etiológia -- farmakoterapia; bronchiektázia -- etiológia -- farmakoterapia; pneumónia -- etiológia -- farmakoterapia; antibiotiká -- aplikácia a dávkovanie -- farmakológia; tracheitída