Antimikrobiální léčba u chronické obstrukční plicní nemoci - Kolek, Vítězslav, 1953-2020 (Triton, 1997)
CHOPN je charakterizovaná limitovaným prúdením vzduchu tým, že je znížená maximálna výdychová rýchlosť a spomalené vyprázdňovanie pľúc. V užšom zmysle slova sem patrí chronická obštrukčná bronchitída a emfyzém. Chronická bronchitída je definovaná klinickými kritériami ako prítomnosť produktívneho kašľa trvajúceho väčšinu dňa najmenej tri mesiace v roku najmenej v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch. Emfyzém sa definuje patologicko-anatomicky ako trvalé zväčšenie dýchacích priestorov distálne od terminálneho bronchiolu, podmienené deštrukciou alveolárnych sept bez vznikajúcej fibrózy. Publikácia podáva základné klinické, mikrobiologické a farmakologické informácie, ktoré sú určené pre terénnu prax, lebo tu sa realizuje väčšia časť liečby. Polovica príručky je venovaná úlohe antibiotík a chemoterapeutík v liečbe CHOPN