Osteoporóza a osteomalacie - Kocián, Jiří, 1930-2002 (Praha : Triton, 1997)
Práca aktualizuje predošlé vydanie hlavne v oblasti známych rizikových faktorov osteoporózy a osteomalácie, ich zlepšenej diagnostiky, nových terapeutických postupov a preventívnych opatrení. Osteoporóza a osteomalácia patria medzi metabolické choroby kostí (poruchy v metabolizme vápnika a vitamínu D), kedy dochádza k ich demineraliácii a preriednutiu (súhrnne osteopénie). Kniha sa zaoberá problémom osteopénií, ktoré tvoria asi 6-8% populácie, pričom u osôb nad 65 rokov veku sa udáva 30-35%. Príčiny a riziká vzniku môžu byť rôzne: nedostatok slnečného žiarenia; výživové poruchy (laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózového cukru); maldigescia, t.j. porucha trávenia v čreve napr. po resekcii žalúdka alebo pri chorobách žlčníka, žlčových ciest, pankreasu a pod.; malabsorpia, t.j porucha vstrebávania napr. pri sprue, sklerodermii, postiradiačnej enteritíde, po resekcii tenkého čreva, pri Crohnovej chorobe; ochorenia pečene alebo obličiek; užívanie niektorých liekov, napr. antiepileptík, kortikoidov, liekov hepatotoxických a nefrotoxických. Rôzne príčiny osteopénií si vyžadujú rôzny spôsob diagnostiky, liečby i prevencie, čomu je venovaná táto odborne fundovaná publikácia
Keywords: osteoporóza; osteomalácia; faktory rizikové; choroby metabolické; intolerancia laktózy; diabetes mellitus -- komplikácie; poruchy metabolizmu vápnika; choroby kostí, metabolické