Repetitorium praktického lékaře - Charvát, Josef, 1897-1984 (Státní zdravotnické nakladatelství, 1955)
Praktická příručka pro každého lékaře. Jde o zhuštěnou encyklopedii praktické mediciny, která má posloužit praktikovi i odborníkovi, ale bude s užitkem i studentovi. Proti 1. vydání je obsah repetitoria nejen od základu přepracován a značně rozšířen, ale je změněno i jeho vnitřní uspořádání. Obecná část, obsahující přehled léků a souhrnné studie o chemoterapii, antibioticích, strumigenech, transfuzi krve atd., je tentokrát na prvním místě a teprve v druhé části jsou v abecedním pořadí uvedeny nemoci. U každé choroby je podán její popis, diagnóza a terapie a uvedeno i její číselné vyjádření. Ku konci knihy je stejně jako v předchozím vydání připojen podrobný index, umožňující rychlé vyhledání příslušného textu.